Kiina on siirtänyt kansalaisjärjestöjen julkaisen tietojen mukaan yli 1000 sotilasta piirittämään Tawussa sijaitsevaa Nyitso luostaria. Jännite alueella on kasvanut Tsewang Norbu-nimisen munkin tehtyä maanantaina 15.6.2011 polttoitsemurhan protestiksi Kiinan miehitykselle ja toimille alueella.

Polttoitsemurhan jälkeen tuhannet paikalliset halusivat saapua luostarille osoittamaan kunnioitustaan menehtyneelle Tsewang Norbulle, mutta armeijan joukot estivät tämän piirittämällä luostarin. Liikkumista alueella on rajoitettu tiukoilla säännöillä, puhelin- ja internetlinjat on katkaistu ja luostarin veden ja sähkön saanti on estetty. Lisäksi alueen koulut on suljettu. Käytännössä siis tiedon saaminen Tawun alueen tilanteesta on hyvin vaikeaa.

Kiinalaiset ovat alueella pakottaneet munkkeja osallistumaan uudelleenkoulutukseen, pakkosiirtäneet satoja munkkeja sekä suorittaneet joukkopidätyksiä. Tiibetiläiset ovat tyytymättömiä työmahdollisuuksiensa heikkouteen, Kiinan vahvaan otteeseen alueen kouluissa ja koulutusjärjestelmän ohjaukseen, ympäristön tuhoamiseen sekä hallinnollisiin pidätyksiin, joita käytetään erityisesti hallitusta arvostelevien henkilöiden hiljentämiseen.

Alle puoli vuotta sitten noin 100 kilometrin päässä Tawusta, Kirti-luostarissa Ngabassa Phuntsok Juratsang-niminen munkki sytytti myös itsensä tuleen. Tämän protestin seurauksena Kiina kovensi otteitaan alueella. Toimet johtivat muun muassa kahden tiibetiläisen kuolemaan.

Tawu (Kiinaksi Daofu) sijaitsee Tiibetin autonomisella alueella (TAR)  Sichuanin provinssissa.

BBC:n uutinen aiheesta englanniksi täällä.

Students for a free Tibet-järjestön artikkeli Tawun tilanteesta englanniksi täällä