Vuonna 2008 Tiibetin miehityksen muistopäivän aikana alkaneet protestit Kiinan miehittämillä tiibetiläisalueilla nousivat maailman tietoisuuteen ja johtivat satojen ihmisten pidätyksiin Kiinan pyrkiessä tukahduttamaan mielenilmaisut. Osa pidätetyistä on edelleen "kadoksissa" ja mielenilmauksiin osallistumisesta langetetut vankeustuomiot ovat vaihdelleet useista vuosista elinkautisiin.

Tänään, 10. maaliskuuta, on kulunut 51 vuotta Tiibetin miehityksestä. Maanpaossa toimivan Tiibetin pakolaishallituksen neuvottelut Kiinan kanssa eivät ole edenneet, perusparannuksia tiibetiläisten oloihin ja ihmisoikeustilanteeseen ei ole saatu ja lisäksi Kiina pyrkii painostamaan myös ulkovaltoja pyrkien estämään heitä ottamasta kantaa Tiibetin tilanteeseen tai tapaamasta tiibetin hengellistä johtajaa Dalai Lamaa. 

Tämän vuotisen vuosipäivän alla Kiinan viranomaiset ovat saattaneet voimaan uusia "turvallisuusmääräyksiä" sekä lisänneet kontrollia tiibetiläisalueilla. Maaliskuun 3. päivänä alkaneen "turvallisuuskampanjan" tuloksena on TCHRD (The Tibetan Center for Human Rights and Democracy) keskuksen mukaan pidätetty tähän mennessä noin 500 tiibetiläistä Tiibetin pääkaupungissa Lhasassa. Lisäksi maan kolme tärkeintä luostaria (Drepung, Gaden ja Sera) on asetettu tarkkaan valvontaan ja munkkien kulku luostarista on rajoitettu viranomaisilta saatavan luvan varaiseksi.

Maaliskuun alusta alueella ovat toimintansa aloittaneet myös erityiset turvallisuusjoukot, jotka toimivat yhteistyössä poliisin kanssa "ylläpitääkseen sosiaalista järjestystä tarkastusten ja pidätysten avulla". Henkilöt, joilla ei ole mukanaan henkilökorttia, asukastodistusta (Hukou kiinaksi) sekä tilapäistä lupaa oleskella alueella pidätetään.

TCHRD:n mukaan kontrolli rikkoo perusihmisoikeuksia, kuten liikkumisen vapautta ja uusien säännösten tarkoitus on pelotella ihmisiä, jotta kaikilta häiriöiltä vuosipäivän läheisyydessä säästytään.

Tilanteesta Tiibetissä uutisoi Asia News, jonka tuottaman uutisen asiasta voi lukea netistä

Tibetan Center for Human Rights and Democracy-organisaation internet-sivut löytyvät osoitteesta: www.tchrd.org/