TCHRD (Tibetan Center for Human Rights and Democracy) on julkaissut vuosittaisen raporttinsa ihmisoikeustilanteesta Tiibetissä.

Vuosi 2009 ei juurikaan eronnut ihmisoikeusrikkomusten osalta aiemmista vuosista. Vuonna 2009 Kiinan miehittämillä tiibetiläisalueilla turvallisuusmääräyksiä korotettiin ja tiibetiläisten oikeuksia rajoitettiin useilla eri tavoilla.

Tiibetin miehittämisen50- vuosipäivään maaliskuussa 2009 varauduttiin kovilla otteilla ja viisi kevään 2008 protesteihin osallistunutta tiibetiläistä tuomittiin kuolemaan. Tiibetiläisten teloituksista pantiin toimeen eri lähteiden tietojen mukaan 2 tai 4. Kuolemaantuomioiden täytäntöönpanossa Kiina on saanut kyseenalaista kunniaa pannessaan teloituksia toimeen enemmän kuin koko muu maailma yhteensä. Kansainvälisiin vetoomuksiin kuolemantuomion lopettamiseksi Kiina suhtautuu varauksellisesti ja omaan itsemääräämisoikeuteensa vedoten.

Vuonna 2009 Kiina myös lisäsi raja-alueiden valvontaa, mikä vähensi tiibetiläisten mahdollisuuksia paeta rajan yli Nepaliin ja Intiaan. Kun aiempina vuosina pakenijoita on ollut keskimäärin 2000, vuonna 2009 ainoastaan 691 pystyi pakenemaan Kiinan miehittämiltä alueilta Dharamsalaan, Intiaan, jossa Tiibetin pakolaishallitus toimii. Omalta osaltaan pakenemisten määrää on myös vähentänyt Nepalin haluttomuus Kiinan painostuksesta ottaa vastaan Tiibetin pakolaisia.

Muutamana viime vuotena poliittinen aktiivisuus on siirtynyt ja laahentunut ns Tiibetin autonomiselta alueelta (Tibetan Autonomous Region, TAR) muille tiibetiläisalueille. Tämä muutos näkyy selvästi alueittain pidättetyjen ja vangittujen tiibetiläisten määrässä.

Kevään 2008 mielenosoituksista pidätetyistä tiettävästi satoja on edelleen vangittuna ilman virallisia syytteitä ja ainakin 334 henkilöä on tiettävästi tuomittu rangaistuksiin jotka vaihtelevat muutamien kuukausien vankeusrangaistuksista kuolemantuomioihin.

Kiinassa oikeuslaitos on hyvin poliittisesti motivoitunut ja tästä syystä vankeusrangaistuksia käytetään hallitusta arvostelevan tai oikeuksiaan vaativan väestönosan hiljentämiseen. Tämä oikeuslaitoksen vinoutunut asema vaikeuttaa ihmisoikeuksien toteutumista Kiinassa ja tekee oikeusprosesseista kansainvälisten kriteerien mukaan arvosteltuna epäoikeudenmukaisia.

Vuonna 2009 pidätettiin lisäksi useita kirjailijoita, taiteilijoita, internet-aktivisteja ja kustantajia jotka toivat esiin tiibetiläistä näkökulmaa esimerkiksi liittyen ihmisoikeuksiin, ympäristöön, kulttuuriin tai uskontoon. Yleisimmin heitä syytettiin "valtion salaisuuksien vuotamisesta"

Lähes kaksisataa sivuinen englanninkielinen raportti on ladattavissa ilmaiseksi netistä.

TCHRD:n nettisivut löytyvät osoitteesta: www.tchrd.org/