Tarjolla on nyt harvinainen tilaisuus kuulla tiibetinkielistä klassista musiikkia Metropolia Ammattikorkeakoulun järjestämillä Aikamme kamarimusiikkia -festivaaleilla. Jonathan Harveyn teos "Chu" esitetään osana konserttiohjelmaa konserttisalissa maanantaina 15.2. klo 19 alkaen, osoitteessa Ruoholahdentori 6. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Alla lisätietoa.

Aikamme kamarimusiikkia 2010
 
Ma 15.2. 2010 klo 19.00
 
Jonathan Harvey: Chu , sopraanolle, klarinetille ja sellolle (2002)
(1939 - )
 
Omistettu nunna Ngawang Sangdrolille, joka 15-vuotiaana tuomittiin 20 vuoden vankeusrangaistukseen julmaan Draphin vankilaan ja kaikille hänen kaltaisilleen, jotka ovat kärsineet kidutuksesta ja totuuden tuhkahduttamisesta niin kuin hän.
 
Okko Kivikataja, klarinetti
Mika Seppänen, sello
Margit Tuokko, laulu ja tiibetiläiset symbaalit
 
Jonathan Harveyn, (1939 - ), kamarimusiikkiteos ”Chu” koki ensiesityksen Strassbourgin Musiikkifestivaaleilla syyskuun 21. päivänä vuonna 2002. 
Suomen ensiesitys oli Viitasaaren Uuden Musiikin Festivaaleilla vuonna 2004.
 
Säveltäjän sanoin :
”Chu on kunnianosoitus rohkeille ja rauhantahtoisille tiibetiläisille, jotka kärsivät maansa sortovallasta ja kulttuurinsa häpäisystä: ja muistomerkki kahdelle miljoonalle, jotka ovat kuolleet vallankaappauksen uhreina. Olen säveltänyt osan traditionaalisesta ”21 Ylistävää Laulua  Kunnianosoituksena Arya Taralle” ja codana on lyhyt Sonama Yanchenin runo. Yanchen on laulaja, joka pakeni Tiibetistä hurjalla matkalla yli öisten vuorien.
 
Sopraano laulaa tiibetiksi: klarinetti ja sello laajentuvat bassoalaan ensinnäkin kontrabassoklarinetin mukaan tulolla ja toiseksi sellon kahden matalimman kielen suureen G:hen ulottuvalla virityksellä. Raa’at matalat äänet kuvastavat ”vihantäyteistä” ominaisuutta rakastetusta ja kauniista Tarasta. Tässä ominaisuudessa hän tuhoaa tanssillaan maailmankaikkeuden tuhovoimat suojellen omaa kansaansa.
 
Sonama Yanchenin runo ottaa linnun muodon (Chu) alleviivatakseen pyrkimystä kohti vapautta.”