Kansainvälisen Tiibet-tukiverkoston (International Tibet Support Network) 166 jäsenryhmää ympäri maailmaa tuomitsee Kiinan hallituksen toimeenpanemat tiibetiläisten teloitukset. 20. lokakuuta Lhasassa teloitettiin Lobsang Gyaltsen, Loyak, Penkyi ja neljäs, nimettömäksi jäänyt tiibetiläinen. Lobsang Gyaltsenin ja Loyakin kuolemantuomiot liittyivät viime vuoden maaliskuun tiibetiläisalueiden mielenilmauksiin, joita kiinalaisviranomaiset tukahduttivat kovin ottein.

 

Kansalaisjärjestöjen mukaan teloitukset ovat poliittisesti motivoituneita eikä tuomituilla ole ollut mahdollisuutta saada kansainvälisen minimistandardin täyttäviä oikeudenmukaisia oikeudenkäyntejä. Nyt täytäntöönpannut tuomiot myös osoittavat, että Kiina on valmis millä tahansa keinoin murskaamaan tiibetiläisten mielenilmaukset miehitetyllä tiibetiläisalueella.

 

”Iso ongelma on se, että media ja puolueettomat tarkkailijat eivät pysty toimimaan vapaasti tiibetiläisalueilla. Kukaan ei siis tiedä, mitä mielenosoituksissa tai oikeudenkäynneissä tapahtuu. Suurimman osan tiedoista salakuljettavat mukanaan rajan yli pakenevat pakolaiset. Ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta olisi suuri etu, jos kansainväliselle lehdistölle taattaisiin toimivapaus Tiibetissä” kommentoi Tiibetin Ystävät Suomessa ry:n puheenjohtaja.

 

Tiibet-tukiryhmät vaativat muun muassa kaikkien vuoden 2008 maaliskuun mielenilmaisuissa ”kadonneiden” olinpaikkojen julkistamista, jo langetettujen kuolemantuomioiden muuntamista sekä neuvottelujen aloittamista Dalai Laman asettaman delegaation kanssa Tiibetin tilanteen pysyväksi ratkaisemiseksi.