Ryhmä maailman entisiä johtajia on 2.4.2008 vaatinut Kiinaa neuvottelemaan Dalai Laman kanssa rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi Tiibetin kysymykseen.

"Kiinan hallituksen tulee kuulla heidän äänensä, ymmärtää heidän valituksensa ja löytää väkivallaton ratkaisu" sanoo "the Elders" (Vanhemmat)-nimellä kutsuttu ryhmä vetoomuksessaan.

"Ratkaisua tarjoaa ystävämme ja veljemme, Häne Pyhyytensä Dalai Lama, joka ei ole koskaan pyrkinyt separatisimiin ja on aina valinnut rauhanomaisen tien. Me vaadimme Kiinan hallitusta tarttumaan hänen tarjoamaansa vuoropuhelun mahdollisuuteen"

Kiinan johtajat ovat syyttäneet Dalai Lamaa, tiibetin buddhalaisten hengellistä johtajaa mielenosoitusten johtamisesta Intiasta käsin. Dalai Lama on asunut maanpaossa Intiassa vuodesta 1959, jolloin hän joutui pakenemaan Tiibetistä epäonnistuneen, Kiinan kommunistista valtaa vastaan tapahtuneen kansannousun seurauksena.
 
"The Elders"-ryhmä on perustettu viime vuonna tarkoituksenaan käyttää hyväkseen Nobel-rauhanpalkittujen henkilöiden ja entisten maailman johtajien vaikutusvaltaa maailman konfliktien vähentämisessa.

Ryhmään kuuluvat mm. Etelä-Afrikan entinen presidentti ja apartheid-politiikan vastaisen taistelun ikoni Nelson Mandela, Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter, arkkipiispa Desmond Tutu ja YK.n entinen pääsihteeri Kofi Annan. Kaikki neljä ovat voittaneet Nobelin rauhanpalkinnon.

Aiheesta lisää Reutersin uutisesta