Tiedote 19.3.08

Tiibetin Ystävät Suomessa FTF ry vaatii Suomen poliittisia päättäjiä ryhtymään välittömiin toimiin Kiinan ihmisoikeusloukkausten tuomitsemiseksi.
- Suomen on lopetettava Kiinan toimien katsominen läpi sormien. Vain näin Suomi voi osoittaa olevansa todellinen edelläkävijä ihmisoikeuksien puolustajana. On käsittämätöntä, miten länsimaat voivat suostua kauppasuhteiden vuoksi uhraamaan ihmishenkiä, sanoo Marianne Kajander, järjestön puheenjohtaja.

Eduskunnan ihmisoikeusryhmän puheenjohtaja Ilkka Kantolalle lähettämässään vetoomuksessa järjestö vaatii ihmisoikeusryhmää ryhtymään kaikkiin tarvittaviin toimiin, jotta myös eduskunta kaikin tavoin edistäisi neuvotteluratkaisun syntymistä.
- Tilanne ei ratkea sillä, että tiibetiläisten mielenosoitukset nujerretaan kiinalaisten ylivoimalla. Pinnan alla kytevät ongelmat on ratkaistava kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Ratkaisu ei voi olla toisen osapuolen yksin sanelema, Kajander toteaa.

Kiina on syyttänyt Dalai Lamaa, tiibetiläisten hengellistä johtajaa, mielenosoitusten lietsomisesta.
- Uskon, että mielenosoitukset ovat puhjenneet täysin spontaanisti. Tiibetin kansan oikeuksia on poljettu niin kauan, että oli vain ajan kysymys, milloin tilanne räjähtää.

Kajander korostaa Dalai Laman merkitystä pysyvän ratkaisun löytymiselle:
- Buddhalainen uskonto on niin tärkeä osa tiibetiläistä kulttuuria ja Dalai Lama niin merkittävä osa Tiibetin buddhalaisuutta, että on vaikea kuvitella pysyvän ratkaisun syntymistä ilman, että häntä otetaan mukaan neuvotteluun.

Siihen, pitäisikö Kiinan isännöimiä Olympiakisoja boikotoida, ei Kajander ota kantaa:
- Se on jokaisen itsensä päätettävä. Kisojen saamisen edellytyksenä oli kuitenkin lupaus ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Olisi kohtuullista, että sille lupaukselle nyt kansainvälisen yhteisön toimesta vaadittaisiin myös katetta.